Psykometriset analyysit rekrytoinnissa ja valmennuksessa
Psykometriset analyysit ovat tutkimusmenetelmiä ja -työkaluja, joiden avulla mitataan psykologisia ominaisuuksia, kuten persoonallisuutta, älykkyyttä, motivaatiota, arvoja, asenteita tai työelämässä tärkeitä taitoja. Näitä analyysejä käytetään usein henkilöstön rekrytoinnissa, uravalmennuksessa, johtamiskoulutuksessa ja tiimityön kehittämisessä. Käytämme valmennustyökaluina suomalaista Peili-käyttäytymisprofiilia sekä Thomas Internationalin analyysituotteita.
Peili-käyttäytymisprofiili on henkilön omaan ja muiden ihmisten antamaan arvioon perustuva valmennustyökalu, jossa ensisijaisena tarkastelun kohteena on ihmisen ulkoinen käyttäytyminen eli kanssaihmisille välittyvä luontainen toimintapa. Sitä kutsutaan Peilin viitekehyksessä termillä käyttäytymistyyli. Käyttäytymistyylipalautteen lisäksi Peili-käyttäytymisprofiiliin sisältyvät kohtaamiskyky- ja luottamuspalautteet.
Peili-käyttäytymisprofiili voidaan toteuttaa eri laajuuksilla, joten kaikki edellä mainitut palautteet eivät välttämättä ole mukana kaikissa Peili-tuloksissa. Käyttäytymistyylipalaute sisältyy kuitenkin jokaiseen Peili-käyttäytymisprofiiliin.
Thomasin analyysit perustuvat itsearvioon.
HPA perustuu William Marstonin DISC-teoriaan ja kuvaa henkilölle tyypillistä käytöstä luontaisessa ympäristössä, työtilanteessa ja kovan paineen alla.
GIA mittaa yksilön kognitiivista kyvykkyyttä, kuten oppimiskykyä, tiedon käsittelynopeutta ja loogista päättelykykyä.
HPTI arvioi johtajuuspotentiaalia ja persoonallisuuspiirteitä, kuten mukautumiskykyä, tunnollisuutta, sosiaalista avoimuutta sekä kykyä käsitellä stressiä ja vastoinkäymisiä
TEIQue arvioi yksilön emotionaalista älykkyyttä kuten taitoa tunnistaa, ymmärtää ja hallita tunteita, vuorovaikutustaitoja sekä resilienssiä ja kykyä ylläpitää positiivisia ihmissuhteita.
RA eli ryhmäanalyysi muodostaa ryhmän jäsenten HPA tulosten perusteella kullekin ominaiset tiimiroolit ja kertoo, millaisessa työtehtävässä kukin loistaa parhaimmillaan ja minkälaista osaamista tiimistä ehkä puuttuu.